Regionalisering en Menzis

Frits van Trigt

Regionalisering is één van de speerpunten in het zorginkoopbeleid van Zorgverzekeraar Menzis. Al jaren maakt de zorgverzekeraar zich sterk voor het organiseren van zorg vanuit een regionaal perspectief. Dit zowel in de eerste lijn als ook in de verbinding met de tweede lijn. Frits van Trigt, Zorgexpert Paramedie, geeft namens de zorgverzekeraar meer duiding rondom dit onderwerp.

De nadere zorgkloof noodzaakt tot verandering
De komende jaren zien we een aantal belangrijke ontwikkelingen die ons vraagt om zaken anders te organiseren. Meer en meer mensen worden ouder en zullen een grotere zorgvraag hebben. Aan de andere kant zien we dat we met minder mensen deze zorg moeten gaan bieden. Dit omdat er relatief minder mensen zijn die in de zorg kunnen of willen werken en omdat huidige zorgverleners net als de bevolking vergrijzen en het vak gaan verlaten.

Deze zorgkloof lijkt ver weg en raakt ons wellicht minder in het dagelijks handelen, maar gaat de manier van werken in de zorg de komende jaren sterk veranderen. Van essentieel belang is dat we nu ons al voorbereiden op deze ontwikkelingen. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat we niet voor onaangename verrassingen komen te staan en dat we inhoudelijk en organisatorisch goed uitgerust zijn om de zorg in de toekomst toegankelijk en betaalbaar te houden. Deze voorbereiding en aanpassing start vandaag en had eigenlijk al lang gestart moeten zijn.

Anders organiseren om zorg te bestendigen
Het anders organiseren van zorg kan op vele manieren en wordt de laatste jaren sterk gestimuleerd door verschillende organisaties en overheid. Begrippen als de Juiste Zorg op de Juiste Plek en Passende Zorg zijn de afgelopen jaren steeds verder ingevuld en ook vanuit het Integraal Zorgakkoord worden deze ontwikkelingen benoemd en gefinancierd om aan de zorgvraag van de toekomst te kunnen voldoen. Een goed voorbeeld is de digitalisering van de zorg. Hybride zorg is in de toekomst noodzakelijk om iedereen voldoende zorg te kunnen bieden. Digitale behandeling en ondersteuning wordt hierdoor ook een onmisbaar onderdeel van de fysiotherapeutische zorg.

Regionaal organiseren vanuit het regiobeeld
De regiobeelden, die de afgelopen periode zijn ontwikkeld geven een duidelijke schets van de stand van zaken en de toekomstige uitdagingen in een betreffende regio. Om hieraan invulling te geven is het van belang om vanuit een regionaal perspectief zorg te organiseren en dit met verschillende organisaties goed op elkaar af te stemmen. Voor de fysiotherapie geven we dit vorm door de ontwikkeling en ondersteuning van regionale coöperaties. Deze coöperaties worden als volwaardige partij gezien binnen de eerste- en tweedelijnszorg van een regio. Praktijken die gezamenlijk optrekken in de ontwikkeling en uitdagingen van de regio. Het is van groot belang dat we binnen de fysiotherapie en eigenlijk binnen de gehele paramedie deze stappen zetten en we een hogere organisatiegraad in de regio creëren.

Ondersteuning van Zorgtopics
De coöperatie Zorgtopics functioneert landelijk, maar heeft een rol in de regionale ontwikkeling. Zorgtopics geeft invulling aan kwaliteit door de ontwikkeling en uitvoering van zorgplannen. Deze kwaliteit is een basis voor passende zorg. Daarnaast zien we vanuit Menzis bijvoorbeeld een rol voor Zorgtopics om regionale coöperaties faciliteren en te ondersteunen in bijvoorbeeld het genereren en analyseren van data en bijvoorbeeld het ontwikkelen van benchmarks om zorg transparant en meetbaar te maken. Doordat we niet steeds het wiel hoeven uit te vinden voorkomen we suboptimalisatie. Deze ondersteuning versterkt de positie en kwaliteit van de regionale coöperatie.

Met elkaar werken aan (over)morgen
Wanneer we met elkaar beseffen en bewust zijn van de uitdagingen in de toekomst is het mogelijk om daar vandaag al mee aan de slag te gaan. Uitdagingen die onomkeerbaar zijn zullen ons vak in de toekomst sterkt veranderen. Ook al lijkt het nu in ons alledaags werk minder relevant, verandering is noodzaak. Met elkaar geven we invulling aan deze verandering en werken we aan een optimale organisatie en inzet van zorg. Juist door te werken vanuit de ontwikkelingen in de regio en meer hybride inhoud te geven aan zorg en ondersteuning.